Son Haberler

latest

Covid-19 Koronavirüs yüzeylerde ne kadar dayanır?

25 Mart 2020 Çarşamba

/ Yazar Kemal Tilki

Covid-19 yayıldıkça yüzey korkusu da arttı. Artık dünyanın her yerinde halka açık yerlerde bazı tanıdık sahneler var - dirsekleriyle kapı açmaya çalışan insanlar, sapları tutmamak için tren yolculuklarında titizlikle dolaşan yolcular, ofis çalışanları her sabah masalarını ovuşturuyor.

Yeni koronavirüsün en çok etkilediği alanlarda, koruyucu giysilerdeki işçi ekipleri, meydanlarda, parklarda ve halka açık sokaklarda bir dezenfektan sisi püskürtmek için gönderildi. Ofislerde, hastanelerde, mağazalarda ve restoranlarda temizlik rejimleri artırıldı. Bazı şehirlerde, iyi niyetli gönüllüler geceleri nakit makinelerinin tuş takımlarını ovmak için dışarı çıkmaktadırlar.

Grip de dahil olmak üzere birçok solunum yolu virüsü gibi, Covid-19, enfekte olmuş bir kişinin öksürdüğü sırada burun ve ağzından salınan küçük damlacıklara yayılabilir. Tek bir öksürük 3.000 damlacık üretebilir . Bu parçacıklar diğer insanlara, giysilere ve etraflarındaki yüzeylere inebilir, ancak daha küçük parçacıkların bazıları havada kalabilir . Ayrıca virüsün fekal maddede daha uzun süre döküldüğüne dair bazı kanıtlar vardır , bu nedenle tuvaleti ziyaret ettikten sonra ellerini iyice yıkamadıkları herkes dokundukları her şeyi kirletebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bir yüzeye veya nesneye virüsle dokunmak ve sonra kendi yüzüne dokunmak "virüsün ana yayılma yolu olarak düşünülmez" . Yine de, CDC, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık yetkilileri, Covid-19'un yayılmasını önlemede hem ellerini yıkamak hem de sık sık dokunulan yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek için önemli olduğunu vurguladılar. Bu nedenle, kontamine yüzeylerden doğrudan kaç vakaya neden olduğunu tam olarak bilmememize rağmen, uzmanlar dikkatli olmanızı önerir.
kaçırmayın
© all rights reserved
made with by templateszoo